Cei mai mulți dintre noi știm că țesutul covorului persan este o artă străveche și avem o idee despre cât de valoroase pot fi covoarele orientale antice. Dar v-ați întrebat vreodată dacă ar fi posibil să identificați cel mai vechi covor din lume și cum ar arăta acesta?

Există de fapt două covoare foarte faimoase care au fost identificate drept cele mai vechi covoare din lume – covorul Pazyryk și covorul Ardabil. Ambele covoare sunt extrem de impresionante, cu un număr mare de noduri și modele complexe, fiecare dintre ele având propria lor istorie și caracteristici interesante. În acest articol vom arunca o privire asupra covorului Pazyryk. 

Covorul Pazyryk

Covorul Pazyryk – cel mai vechi covor din lume, imagine de ansamblu

Datând din secolul al V-lea î.Hr. covorul Pazyryk este cel mai vechi covor oriental cunoscut. Covorul a fost descoperit în timpul unor săpături arheologice din 1949 în Valea Pazyryk din Munții Altai – Siberia. Locația exactă în care s-a găsit covorul a fost un mormânt conservat datorită înghețului. Povestea spune că la moartea prințului de la Altai, acesta a fost înmormântat cu multe dintre bunurile sale prețioase, inclusiv covorul Pazyryk. La scurt timp, mormântul său a fost jefuit de bunurile sale prețioase, cu excepția covorului care nu a fost observat, ulterior el înghețând, deoarece hoții nu s-au deranjat să acopere gaura pe care o săpaseră pentru a intra în mormânt.

Combinația dintre temperaturile scăzute și precipitațiile care au pătruns în mormânt, au dus la păstrarea covorului într-un bloc gros de gheață, protejându-l timp de douăzeci și cinci de secole. Această poveste interesantă este motivul pentru care covorul Pazyryk există și astăzi.

Datarea cu carbon, care a fost făcută pentru a determina vârsta exactă a covorului l-a plasat la aproximativ 2.400 – 2.500 de ani. În ciuda faptului că obiectul cu valoare istorică a fost creat cu atât de mulți ani în urmă, covorul surprinde prin nivelul ridicat de îndemânare meșteșugărească, fiind un testament al îndelungatei tradiții a țeserii de covoare în Persia antică. Astăzi covorul poate fi admirat în Muzeul Hermitage din Saint Petersburg, Rusia.

Caracteristici de design

Dimensiunile covorului sunt de 2,83 metri lățime și 2 metri lungime și numără 36 de noduri simetrice pe cm². Are un design complex, constând dintr-o combinație iscusită de modele geometrice, florale și picturale.

Panoul central include 24 de figuri în formă de cruce și fiecare dintre figuri are 4 muguri de lotus. Exteriorul celor două benzi perimetrale este decorat cu o linie de călăreți: șapte pe fiecare parte, douăzeci și opt la număr – o cifră care corespunde numărului de bărbați care a condus tronul lui Xerxes la Perspolis. Unii sunt călare pe cal iar alții pedeștri, însoțindu-și caii. În banda decorativă interioară există o linie de șase elani pe fiecare parte. Figurile suplimentare din interiorul elanilor ilustrează inima, aorta, gușa, intestinele, uretra și coloana vertebrală în poziții reale cu o precizie aproape exactă din punct de vedere anatomic.

Detaliul de bordură Pazyryk – prezintă o mare abilitate tehnică și un design sofisticat

Ținând cont de valoarea culturală și estetică a covorului Pazyryk, l-am inclus în colecția de covoare de lână Proges. În acest fel putem să ne bucurăm de beneficiile unui covor țesut folosind tehnologiile sec. XXI dar cu valoarea estetică dată de genialitatea meșteșugului țeserii de covoare persane antice.

Îl puteți achiziționa din link-ul de mai jos:
https://proges.ro/produse/covoare/covoare-lana/covor-kashqai-4301-300-multicolor/