Când alegi uși de interior pentru locuința ta, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le decizi este dacă vei cumpăra uși din lemn masiv sau uși produse din materiale compozite (MDF). Fiecare tip de ușă are avantajele și dezavantajele ei.

Principalul avantaj al ușilor din lemn masiv este că acestea pot fi recondiționate destul de ușor când se zgârie, dacă se învechesc sau pur și simplu dacă vă plictisiți de aspectul lor. De exemplu, o ușă ieftină din lemn de brad poate fi finisată în foarte multe feluri, pentru a se potrivi stilului locuinței dumneavoastră. O puteți finisa cu un strat de lac transparent și se va potrivi perfect unui interior rustic. Dacă folosiți un lac colorat într-o nuanță de lemn nobil (nuc, cireș, stejar) respectiva ușă va avea deja un aspect mai elegant, potrivit unui interior clasic. Vopsită în alb, aceeași ușă va completa un design interior contemporan, modern. Dacă aveți o personalitate creativă și vă plac interioarele pline de culoare și de nonconformism, puteți vopsi aceeași ușă în roșu, verde sau albastru, pentru a se potrivi stilului dumneavoastră.

În momentul în care redecorați, nu veți fi nevoiți să schimbați ușile din locuință. Acestea pot fi ușor recondiționate pentru a se potrivi noului stil interior: șlefuiești vechiul strat de lac sau de vopsea până ajungeți la lemn și aplicați un finisaj nou, în culoarea aleasă de dumneavoastră. Printre dezavantajele ușilor din lemn masiv se numără faptul că, în timp, lemnul se poate deforma, contracta sau, dimpotrivă, dilata, în funcție de condițiile de mediu (în special umiditate). De aceea, în decursul timpului va fi nevoie de ajustări multiple, pentru a face ușa să funcționeze așa cum trebuie. Ușile din lemn sunt în general mai scumpe și mai greu de întreținut.

Ușile din materiale compozite (MDF) vin într-o mare varietate de modele, culori și decoruri, astfel că puteți alege exact ușa pe care o doriți. De asemenea, aceste uși au un finisaj perfect – în cazul lemnului masiv, acest lucru nu este posibil, deoarece lemnul are diferențe de nuanță și de textură care nu pot fi corectate în totalitate. Ușile din materiale compozite sunt mai ușoare decât ușile din lemn masiv, prin urmare sunt mai ușor de montat și vor avea mai puține probleme de funcționare în decursul folosirii lor. Costul unei uși de acest tip este de obicei mai mic decât cel al unei uși din lemn.

Vă invităm să vă inspirați pentru amenajarea casei dumneavoastră, răsfoind colecția de uși Proges: https://proges.ro/categorie/usi/

X