Mocheta oferă o suprafață moale care reduce riscul de alunecare deci și gravitatea unor potențiale accidente casnice. Mocheta absoarbe zgomotul și oferă un confort nemaiîntâlnit la alte tipuri de pardoseli rezidențiale. Cu toate acestea, mocheta vine însoțită de o serie de prejudecăți: captează murdăria, alergenii, polenul, alimentele, umezeala și poate adăposti insecte dăunătoare asociate cu astmul, cum ar fi acarienii.

Noi însă, vă invităm să descoperiți pe baza datelor disponibile în prezent, prin fapte și grafice, că mocheta poate contribui la îmbunătățirea calității aerului interior și prin urmare, la o calitate mai bună a vieții pentru toată lumea. 

Grafic 1. Evoluția numărului de reacții alergice la nivel mondial

Prejudecata nr. 1: Mocheta este o sursă de microbi (compuși organici volatili) Contaminanții pot fi re-eliberați în mediul casnic, în special atunci când se aspiră cu un aspirator de calitate inferioară sau când îndepărtați mocheta. Industria de profil a reinventat mocheta și în vederea reducerii emisiilor de compuși organici volatili. Astăzi o mochetă premium, care îndeplinește criteriile testului GUT (Gemeinschaft Umweltfreundlicher Teppichboden e.V.) nu va contribui în niciun fel la poluarea aerului din interiorul casei dumneavoastră.

Grafic 2. Reacții Alergice

Prejudecata nr. 2: Mocheta declanșează astm și alergii Unele tipuri de pardoseli dure (de ex. parchetul laminat) sunt mai ușor de curățat și acumulează mai puțin praf, dar pot conține, în cazul unui produs ieftin, anumiți plastifianți (ftalați – esteri ai acidului ftalic) care sunt asociați cu astmul și cu perturbarea funcției endocrine. Mocheta nu este de obicei recomandată persoanelor cu astm sau alergii, însă o curățare atentă, temeinică, s-a dovedit că reduce riscurile cauzate de alergeni sau de alți declanșatori de astm. Aspirarea regulată va scădea substanțial nivelul de alergeni din mochetă și o bună ventilație a spațiului este de cea mai mare importanță în lupta împotriva alergenilor. 

Grafic 3. Interzis Acarienilor

De reținut! Mocheta nu este un mediu propice pentru acarieni. Cercetătorii germani au dovedit că mocheta nu este un teren de reproducere favorabil pentru acarienii de praf din casă. De fapt, temperatura și umiditatea relativă sunt factorii cei mai importanți pentru dezvoltarea acestora. Structura tridimensională a firelor de mochetă captează particulele fine de alergeni până la următoarea aspirare. În acest fel, mocheta previne împrăștierea în atmosferă a materialului alergenic (precum excrementele acarienilor). Atunci când mocheta este menținută conform regulilor de bună practică, pacienții cu alergie și astm se descurcă mai bine cu mocheta decât cu orice alt tip de pardoseală casnică.

Sperăm că cele menționate mai sus au fost utile și dumneavoastră veți alege cu încredere mocheta ca soluție potrivită pentru casa dumneavoastră.

X